Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Pas op met een Fatbike!

Wat zijn fatbikes?
Een fatbike is een fiets met dikke banden, die eigenlijk bedoeld is om op onverharde en oneffen ondergronden te rijden. Een fatbike mag maximaal 25 km/u rijden en moet trapondersteuning bieden. De fatbike valt daardoor in de categorie van een ‘gewone’ elektrische fiets.

Een standaard fatbike valt (meestal) onder de aansprakelijkheidsverzekering

Een fatbike moet van de wet aan een aantal eisen voldoen, namelijk:

- De fatbike heeft geen gashendel, maar fietstrappers.
- Je moet zelf (mee)trappen om vooruit te komen.
- De trapondersteuning van de fatbike ondersteunt tot 25 km/u.
- Het vermogen van de elektromotor van de fatbike is niet meer dan 250 watt.

Als de fatbike aan bovenstaande regels voldoet, dan is er sprake van een goedgekeurde fatbike. De (meeste) aansprakelijkheidsverzekeraars bieden dekking als je een ongeval veroorzaakt terwijl je op een toegestane fatbike rijdt. De schade van het slachtoffer wordt dan vergoed door je verzekeraar.

Het rijden op een opgevoerde fatbike brengt financiële risico’s met zich mee.
Opgevoerde fatbikes voldoen niet aan de wettelijke vereisten voor fatbikes. De opgevoerde fatbikes kunnen bijvoorbeeld harder dan 25 km per uur. Of de fatbike heeft een gashendel in plaats van (alleen) trappers. Een opgevoerde fatbike wordt niet meer gezien als ‘gewone’ elektrische fiets, maar als een motorvoertuig. Let op: er zijn winkels die snellere fatbikes te koop aanbieden, zonder dat deze zijn goedgekeurd.

In principe sluiten alle aansprakelijkheidsverzekeraars ongevallen met motorvoertuigen uit.
Veroorzaak je een ongeval terwijl je op een opgevoerde fatbike reed? Dan betaalt je aansprakelijkheidsverzekeraar mogelijk de schade van het slachtoffer niet. Je moet de schade van het slachtoffer dan zelf betalen.

Schade door een ongeval kan hoog oplopen.
Als je onverzekerd een ongeval veroorzaakt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade van het slachtoffer. De schadevergoeding voor een slachtoffer kan hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding van medische kosten, huishoudelijke hulp, gemiste inkomsten, reiskosten en smartengeld. De zorgverzekeraar en de werkgever van het slachtoffer hebben ook de mogelijkheid om hun kosten op je te verhalen.

Ook zonder je toedoen moet je soms de kosten van het slachtoffer vergoeden.
In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat de bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers. De bescherming geldt als een zwakkere verkeersdeelnemer een ongeval krijgt met een motorrijtuig. Een opgevoerde fatbike is een motorrijtuig. De bescherming houdt in dat de eigenaar van het motorrijtuig meestal (een deel van) de schade van de zwakkere verkeersdeelnemer moet vergoeden. Ook als de zwakkere verkeersdeelnemer het ongeval veroorzaakte.

Denk dus goed na voor je een Fatbike koopt, of er mee op pad gaat.

Terug naar overzicht