Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

E step waarschuwing!

Elektrische step

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld; de elektrische step. Makkelijk en snel verplaatsen voor jong en oud. Maar zit dat eigenlijk wel goed? Hierbij een flinke waarschuwing!

Een elektrische scooterstep, die rijdt op oplaadbare batterijen. Deze wordt gezien als snorfiets. De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets.

Goedkeuring van voertuigen

De Wegenverkeerswet zegt dat een voertuig dat gebruik wil maken van de openbare weg, goedgekeurd moet zijn. Hiervoor moet de producent toestemming vragen aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het Ministerie vraagt aan de RDW om de aanvraag te beoordelen. De RDW kijkt hierbij naar zowel het voertuig zelf als naar het productieproces. Dus of het voertuig veilig is, technisch in orde en geen hinder geeft in het verkeer aan andere weggebruikers of aan het milieu. Op basis van het advies van de RDW beslist de Minister of het voertuig de weg op mag.

Goedkeuring van e-steps

E-steps komen niet in aanmerking voor Europese typegoedkeuring. De Minister heeft een beperkt aantal e-steps goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Voorbeelden hiervan zijn: Segway Ninebot Type-E en Type Urban. De volledige lijst vind je hier. Als j e-step hier niet tussen staat, is deze dus niet goedgekeurd.

Regels voor e-steps die zijn goedgekeurd

Dit zijn de (verkeers)regels:

Je bent 16 jaar of ouder. Je hebt geen rijbewijs nodig. Je hoeft geen kenteken aan te vragen. Je moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je hoeft geen helm op. Je moet op het (brom)fietspad rijden. Als er geen (brom)fietspad is dan moet u op de weg rijden. Je mag niet op de stoep rijden. Je moet zo veel mogelijk rechts rijden. Je mag geen elektronisch apparaat als een smartphone vasthouden. Handsfree mag wel. Je mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of sommige medicijnen.

Eisen aan de e-step zelf

De e-step heeft een stuur. De e-step moet een verzekeringsplaatje (of sticker) en een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. De maximumsnelheid is 25 km/u. Verlichting is 's nachts en bij slecht zicht verplicht. Dit mag met losse lampjes. De e-step moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben.

Gevolgen van een niet goedgekeurde e-step

Een e-step die niet is goedgekeurd, mag niet de openbare weg op. Je mag deze alleen op je eigen terrein gebruiken. Dit terrein moet fysiek af te sluiten zijn voor overig verkeer, bijvoorbeeld met een hek.

Ga je toch de openbare weg op, dan bent u strafbaar. De politie kan je een boete geven of jouw e-step in beslag nemen. Met een beetje mazzel geven ze je alleen een waarschuwing. Maar het is zonde als je de e-step moet inleveren. Dus kijk altijd goed of je e-step is goedgekeurd of ga er gewoon niet mee de openbare weg op.

Ook heel belangrijk om te weten: een niet goedgekeurde e-step kun je niet verzekeren voor aansprakelijkheid. Zowel niet op een WA verzekering als op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Als je een ongeluk veroorzaakt bij iemand anders, zal je dit uit eigen zak moeten betalen. Er is dus voor alle duidelijkheid geen dekking op een verzekering.

Hoe zit het dan met de e-steps die je overal in het buitenland ziet rijden? Landen mogen zelf bepalen aan welke eisen een bijzondere bromfiets moet voldoen. Daarom kan het zijn dat je in het buitenland wel op de weg mag rijden.

Vragen over de e-step? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht