Hypotheek via onafhankelijk adviseur goedkoper

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67% meer hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt op het moment van afsluiten. Wordt de hypotheek via een onafhankelijk adviseur gesloten dan is dat verschil kleiner, namelijk 0,30%.

Deze cijfers blijken uit een analyse van enkele honderden gesloten hypotheken in een onderzoek dat is uitgevoerd door Hypotheekonderzoek.nl.

Verschil

Volgens de onderzoekers is het verschil van 0,37% tussen deze twee distributiekanalen over een gemiddeld hypotheekbedrag van de respondenten van 237.849 euro levert over een termijn van 10 jaar een besparing op van ongeveer 8.000 euro indien het voor een onafhankelijk adviseur wordt gekozen in plaats van een bank. Gemiddeld werd door de respondenten via de bank wel bijna 800 euro minder aan advies- en bemiddelingskosten betaald ten opzichte van onafhankelijke adviseurs. Daarmee komt het te behalen voordeel bij een rentevaste periode van 10 jaar uit op zo’n 7.200 euro. Over een hypotheekduur van 30 jaar bedraagt het financiële voordeel bij een annuïteitenhypotheek dan ongeveer 15.000 euro.

Niet de goedkoopste

“In 76% van de onderzochte hypotheken heeft de consument voor een hypotheek gekozen die niet de goedkoopste was. Dit percentage is hoog volgens de onderzoekers. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. Maar we zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. En er zijn ook veel minder soorten hypotheken na de invoering van het verplichte aflossen. Dan wordt prijs steeds belangrijker. Als dan 76% in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek dan kun je stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken op de markt.”

Selectief distributiebeleid

Er is momenteel geen enkele partij, ook wij niet, die toegang biedt tot alle hypotheken. Dat komt onder andere door het selectieve distributiebeleid dat sommige geldverstrekkers hanteren. Bovendien is het natuurlijk zo dat hoe kleiner het assortiment dat wordt vergeleken, hoe groter de kans dat de consument een scherpe rente misloopt. Dat effect zie je helemaal in de situatie dat de consument zelf kiest voor slechts één geldverstrekker, een bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt. De kans is klein dat die bank net op dat moment de scherpste rente in de markt heeft.”

Advies

Van de respondenten liet 30,46% zich adviseren door een bank, 62,07% door een onafhankelijk adviseur en 3,45% door vrienden of familie. De rest, 4,02%, heeft het helemaal zelf uitgeplozen.

Bij Besems wel altijd de laagste rente

Goed nieuws om bevestigd te krijgen wat wij al heel lang duidelijk zien in de markt. Daarnaast is het goed nieuws dat wij met meer dan 30 geldverstrekkers werken en daardoor altijd de laagste rente aan kunnen bieden!

Kom bij ons langs voor een persoonlijk gesprek.

Sommige dingen zijn zo belangrijk dat je er even rustig de tijd voor moet nemen. Wij maken graag tijd voor je vrij.